Tészták, sütik, desszertek

Összegyűjtöttem néhány sütemény, és tészta receptet, amire a fejlődés során szükséged lesz.

Édesanyám almás lepénye - linzer tészta recept
Több mint 30 éve!

Fél kg finomlisztet, 25 dkg margarinnal, 1 evőkanál cukorral elmorzsolunk, majd elkeverjük 1 tojássárgájával, csipet sóval és annyi tejföllel, hogy jól összeálljon (én 1 kis poharas tejfölt szoktam hozzáadni). Kevés ideig pihentetjük.
Két cipóra osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk, gyengén kivajazott tepsibe helyezzük, megszórjuk zsemlemorzsával. Meghintjük cukorral elkevert dióval, és erre rakjuk a kb. 2 kg-nyi reszelt, levétől kicsavart almát, amit 2 - 3 evőkanál (ízlés szerint) cukorral, fahéjjal ízesítettünk. Ha nem elég savanyú az almánk, citromlével is lehet. Befedjük a második cipóból nyújtott lappal. Villával megszurkáljuk, bekenjük felvert tojással, közepesen meleg sütőben kb. 35 - 40 percig sütöm.
A sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert púpos lesz!
Az aranysárga színűre sült és kihűlt tésztát megszórjuk porcukorral, a tepsiben szeleteljük fel!
 

Micike szalagosfánk receptje

Hozzávalók:
1/2 kg liszt
3 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj vagy margarin
2 tojássárgája
1/2 dl rum /cukrászrum!/
késhegynyi só
kb. 3 dl tej
A sütéshez:  kb. 1/2 l napraforgóolaj

A fánk a legkényesebb kelt tészta! Ügyelnünk kell, hogy a helység, ahol sütünk egyenletes meleg, huzatmentes legyen.
A lisztet is langyosítsuk meg szobahőmérsékleten.
3 dl langyos tejbe beletesszük az élesztőt, egy evőkanál porcukrot, 3 evőkanál lisztet, felfuttatjuk-  félsűrű kovászt kapunk.  
A többi porcukorral a tojássárgáját elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a langyos lisztet, a sót,  és ha szükséges annyi langyos tejet, hogy lágy kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét lisztel meghintjük, letakarva, langyos helyen vagy kelesztőtálban,  jó másfélszeresére kelesztjük.
Utána lisztezett langyos deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagságúra szétnyomkodjuk, kiszaggatjuk, majd letakarva kb. 1/2 órán át kelesztjük, de vigyázzunk, hogy a tészta ne keljen túl, mert akkor nem lesz szalagos.
A fánkot középforró olajban egyenletes hőmérsékleten sütjük. A hőfokot fánk darabkával próbáljuk ki. Ne legyen túl forró, mert akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad!  A megkelt fánk felsőrésze kerüljön sütéskor alulra, és csak annyit süssünk egyszerre, amennyi kényelmesen elfér, hogy legyen hely a növekedésre. A sütés kezdetén lefedve sütjük, majd átfordítás után fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki papírosra, és kedvünk szerint ízesíthatjük vaníliás cukorral vagy lekvárral.

 Fánk torta
Szilvával és kesudióval töltött fánk

 
 

Lángos - laza kelt tészta recept

Hozzávalók 12 darabhoz:
40 dkg finomliszt,
3 dkg élesztő,
2 db főtt, áttört burgonya,
1 evőkanál olaj,
0,5 dkg só,
langyos tej

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, egy kávéskanálnyi kristálycukorral felfuttatjuk. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt élesztőt, az áttört burgonyát, 1 evőkanál olajat és langyos, sós tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk. Jól felverjük. Tetejét liszttel meghintjük, ruhával letakarva kb. 1 óráig kelesztjük. Ha a tészta kétszeresére kelt, műanyaglap segítségével tenyérnyi darabokra vágjuk. Olajos kézzel vékonyra kihúzzuk és forró olajban fedő nélkül, ropogósra sütjük mindkét oldalán!
Többféle változatban ízesíthetjük: sajtos, tejfölös, sonkás, kapros, káposztás, fokhagymás stb.
Elkészíthetjük a tésztát este, éjszakára a hűtőben tartjuk és reggel frissen kisütjük!

lángos Deluxe

Lángos DeLuxe - Tejföl, sajt, sült hagyma, sült húsos szalonna - Bumm!

Kapros túrós lepény recept - linzer II.

Hozzávalók:
25 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 dkg cukor,
1 tojás,
5 dkg vaj,
kb. 2 dl tej, só.

Töltelék:
50 dkg túró,
3 kanál cukor,
2 tojás,
1 kanál búzadara,
1 csokor apróra vágott zöld kapor.

Az élesztőt, 1 dkg cukorral, kevés tejben felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, sót, az élesztőt, s a maradék tejjel nem túl kemény tésztát verünk. Langyos helyen kétszeresére kelesztjük, ujjnyi vastag tésztát nyújtunk és kikent tepsibe terítjük. Amíg a tészta a tepsiben pihen, elkészítjük a tölteléket.
A túrót áttörjük, elkeverjük a 2 tojás sárgájával, egy kanál darával, a felvert tojásfehérjével és hozzákeverjük a kaprot. A tölteléket a tészta tetejére  tesszük és lassan sütjük. (kb. 180 fokon 40-45 percig). Mielőtt kivesszük tetejét megkenjük 1 kanál tejföl és 1  tojás sárga  keverékkel, utána még 2-3 percre a sütőbe  tesszük, amitől a teteje szép aranybarna lesz.

Ebből a kelt tésztából készíthetünk mákos, diós tekercset, lekváros kiflit, túrós táskát is.

Vizes piskóta recept

Gyorsan, könnyen elkészíthető: ahány tojásból készítjük, annyi evőkanál vízzel és tojásonként 5 dkg porcukorral keverjük ki a sárgákat, jó habosra, majd tovább keverve kanalanként beleszórunk tojásonként 4 dkg lisztet. Végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot.

Ha nincs mérleg ez segíthet:  1 púpozott evőkanál porcukor = 2 dkg  
                                                      1 púpozott evőkanál liszt =  2 dkg

A piskótát papírral bélelt vagy kikent és liszttel beszórt tepsiben, formában sütjük, de csak az alját kenjük ki, az oldalát nem, akkor a közepe nem púposodik fel. Sütéshez felforrósítjuk a sütőt és amikor a tepsit betesszük, nem szabad az ajtaját kinyitni, legalább 10 percig. Sütés ideje: kb. 180 fokon 25-30 perc. Ha megsült, nyitott ajtónál még 5 percig hagyjuk a sütőben lassan kihűlni, így nem esik össze a piskótánk!   
 

Kakaós lepény recept

Hozzávalók:
2 egész tojás,
50 dkg cukor,
5dkg vaj,
3 evőkanál olaj,
8 dkg kakaó,
fél liter tej,
50 dkg liszt,
1 sütőpor
6 evőkanál meggydzsem vagy sárgabarack dzsem
Csoki bevonó és kókuszreszelék

A tojást a vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, kakaót, az étolajat, majd a sütőporos lisztet. Végül a tejjel hígítjuk, és fokozatosan simára keverjük. Belekeverjük a 6 evőkanálnyi meggydzsemet és kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük. Csak az alját kenjük ki a tepsinek, így nem púposodik fel a közepe! Egyenletes meleg sütőben 170 fokon, kb. 30 percig sütjük. Lezárjuk a sütőt és még 5 percig bent hagyjuk. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni a tepsiben! Ha kihűlt tetejére csokit öntünk és megszórjuk kókuszreszelékkel!

Csokimáz (Schef szerint)
 
6-8 evőkanál „fogd a nyuszira” kakaót, simára keverünk 2 -3 evőkanál vízzel, és tűzre téve felolvasztjuk, sűrűre főzzük, amíg a víz elfő belőle! Levesszük a tűzről és belekeverünk 3 dkg vajat, amíg el nem olvad.
A langyos mázat a tésztára öntjük és megszórjuk kókusszal!

A gazdagon kakós tésztát pillanatok alatt fel lehet dobni, tejszínnel elkevert gesztenyepürével, egy réteg tejszínhabbal, és egy réteg fahéjas kakóval. Gyors, habos sütemény a napos délutáni kávézáshoz. Mmmm.

Burgonyás tészta recept nudlihoz, derelyéhez, szilvás gombóchoz, lekváros gombóchoz

A jó burgonyás tésztánál az arányok helyes megtalálása a siker titka.
A  burgonyás tészta készitése 4 személyre:

  • 1 kg burgonya
  • kb. 20-30 dkg liszt (attól függően, mennyire vizes a burgonya)
  • 1 ek búzadara
  • 2 ek olaj
  • 1 tojás
  • pici só

A héjában megfőtt burgonyát, meghámozzuk, majd áttörjük. A kupac közepébe beletesszük a zsiradékot, sót, majd lisztel beszórjuk az egészet, és egy tojással jól összegyúrjuk. Pihentetés nélkül azonnal használhatjuk többféle ételhez: nudli, derelye, szilvásgombóc. Vigyázat: a sok liszttől kemény lesz, ezért ne tegyünk többet, mint az előirt mennyiség. Kezdő gombóc készítőknek tanács, hogy mindig készítsenek próba főzést. Ha a viz tényleg forrásban van, akkor nem fől szét, ellenkező esetben szétázik benne a tésztánk!.
 

Szilvás gombóc recept

Az előbbi módon elkészitett tésztánkat kb.1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk, 6 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik közepébe1 szem magozott, érett szilvát teszünk. Finomabb, ha a mag helyébe fahéjas cukrot rakunk.
De gyümölcs hiján, a szilva lekvár is jó. A  megtöltött kis négyszögek sarkait a töltelékre hajtjuk és gombócot formálunk belőle. A formázás olyan, mint a hógolyó gyúrásnál, csak finomabban. Nem kell a tölteléket átpaszírozni a tésztán. A lényeg, hogy főzés közben ne nyíljon szét. 
Sós, forrásban lévő vizben főzzük, amig a gombóc fel nem jön a viz tetejére. Kiszedjük, leöblitjük és a már zsiradékon megpiritott zsemlemorzsába forgatjuk.
Kezdő háziasszonyoknak szokták mondani szidásként:" A viz ne vesse fel a gombócodat!"
...na jó ez így talán erős. 

 

A derelyénél túró, lekvár a kedvelt töltelék. Ebben az esetben a derelyevágóval készitett 6 cm-es, négyszögletes tésztákat csak félbehajtjuk, és az így kapott háromszögeknek a széleit alaposan összenyomkodjuk, hogy ne folyhasson ki belőle a töltelék. 
Főzése ugyanaz, mint a gombócnál, és itt is piritott zsemlemorzsára szedjük ki a derelyét, vagy a nudlit (sodrott tészta). Fahéjas porcukorral tálaljuk valamennyi burgonyás tésztából készitetett ételünket.

Új kedvencünk: a szalonnás túróval töltött derelye!

Túrógombóc recept

4 személyre:
50 dkg tehéntúró
4 tojás
2 dl búzadara
4 ek. cukor
csipetnyi só
2 evőkanál olaj
10 dkg zsemlemorzsa
porcukor, fahéj, 2 dl tejföl.
 
Az áttört túrót összegyúrjuk a 4 tojással, a darával, 4 ek. cukorral, pici sóval. Legjobb reggel összeállitani és délig állni hagyjuk. (Erre azért van szükség, mert a dara jól megdagad a túrólevében és nem esik szét főzéskor.)
Ekkor vizes kanállal kis gombócokat formálunk belőle és sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. Először mind lemegy az edény aljára, és amikor megfőtt felemelkedik a tetejére. A víz újra forrásától számitva kb. 8 perc a főzési idő. A dara miatt tovább fől, mint a gyúrt tészta (előbb taglalt burgonyás tészta). 
Érdemes itt is próba főzést csinálni: 1-2 szem gombócot a főzővizbe teszünk, miután megfőtt, kivesszük és kettévágva megkóstoljuk. Így meggyőződhetünk arról, átfőtt-e a gombócunk és azt is megtudjuk, mennyi időre van szükségünk a főzésükhöz. Soha ne tegyünk egyszerre sok gombócot a vizbe, mert nagyon lehűti a vizet és az újra forrásig szétázik.
A 2-3 evőkanálnyi olajon megpiritjuk a zsemlemorzsát és ebben forgatjuk meg a kész, megfőtt, és leszűrt gombócokat. Tálaláskor meghintjük fahéjas porcukorral, és meglocsoljuk tejföllel. Van aki felmelegiti a tejfölt hozzá, van aki hidegen teszi rá.
Extra: szeletelt mandulát világos barnára pirítunk, és ebbe forgatjuk bele a gombócokat. Csoki öntettel, vagy eper vagy barack lekvárral melegen tálaljuk.

 

TÉSZTÁK, DESSZERTEK:

Kuglóf csoki mázzal

Palacsinta

Pizzák

Tiramisu

Cantuccini

Feketeerdő ajándéka

Sós perec 1938