Fűszerek

ElőkészületEhhez mit szór?
Új ízekre vágyik? Vagy csak a tökéletesre? Egy ügyes kis táblázat segít megismerni a kombinációk végtelen sorát.
A kaporszagú mindenit!
A zöldfűszerek között az egyik kedvencem, de a hűtőben, fagyasztóban tartott kapor illata, mindenen érezhető egy idő után. Itt a megoldás!
Meglepetés a raguban!
Annak ellenére, hogy a közelemben kevesen szeretik, ha durvára tört korianderre harapnak rá evés közben, de én imádom a hirtelen jött ízeket. Még a vörös bort is megízesíti!
Fél hat!
Korosabb uraknál már jelentkezhet a probléma, megoldásképpen két pofára eszik a Viagrát. Ha ismernék a gyömbér hatóanyagait, egy még olcsóbb módszerrel fickósabbak lehetnének.
Fűszerkeverék receptek.

Amikor elkezdtem ezt a menüpontot, ezeket a sorokat hagytam a fejezet végére. Talán nem véletlenül. Használatuk törvényszerűsége diktálta így, mert mindig azt a fűszert kell utoljára az ételbe tenni, amit a leginkább érezni szeretnél. A magyarázat egyszerű hő hatására elillanhat az „ereje”. Ahhoz, hogy a legtökéletesebb kombinációkat alkosd meg, kísérletezned kell, nemcsak az ízekkel, hanem a hőmérséklettel is, mert elképzelhető, hogy lesznek olyan variációk, melyek hidegen jobbak, mint melegen.

Fűszerezés szabályai

Az a fontos, hogy elhasználhatsz akár egy zacskó fűszert is, ha nem engeded szabadjára az ízét, és nem akkor adod az ételhez, amikor kell. Olyan, mint a jó időben, jó helyen kimondott ütős poén. És mi más lehetne a poén gyilkosa, mint a rossz időzítés. Ismerkedj velük, tapasztald ki, melyiknek mire van a legjobb hatása. Ne használj sokat egyszerre, maximum négyet. A többi inkább zöldség vagy gyümölcs, vagy talán maga a hús szaftos íze legyen. De ott van az az íz, ami az étel lényegét adja. Találd ki mit szeretnél elérni! Ha érzed, látod magad előtt, mint a kész festményt, és el tudsz odáig jutni, akkor már nagyon jó úton jársz az önálló ételalkotás felé. Valamit az adagolásról. Nehéz eltalálni, miből mennyi kell, de egy jó tanácsot had adjak. Dobd el a kanalat és legyen egy adag, az étel látható felülete. Szórd be végig vékonyan, de egyenletesen mindenhol az egészet, (illusztráció lent) így megfelelően aránylik a fűszerezés az edényhez, és az étel mennyiségéhez is. Kivétel a csípősséget adó ételeknél.

Nem véletlenül mondtam, hogy négyet használj. Miért? Sós, édes, savanyú, keserű, a négy alapízlelés. Külön-külön is, de akár többet egyszerre is érezhetünk. Minden fűszernek van egy vezető íze és van egy vagy két mellékíze. Az utóbbiakról meg lehet állapítani, ha nyersen a szánkba vesszük vagy megillatozzuk, hogy a négyből hova sorolnánk. Nem arról van szó, hogy csak édes és csak sós ételek léteznek, hanem arról, hogy ezek az alap ízek mindenhol jelen vannak, melyekre támaszkodva könnyebben foghatjuk fel az étel jellegét. (citrom-tárkony) Ha kiismerjük ezek arányait, akkor már jó úton járunk a harmonikus fűszerezés felé.

Ismerős az érzés, amikor szinte diktálja a szervezetünk, hogy most csokit akar enni, vagy csípőset. Ezek ugyanúgy vezetői lehetnek egy ételalkotásnak, mint ahogy egy élethelyzet. Egy tengerparti nyaralás csendes reggelén, amikor messziről édes fenyőillatot hoz a szél. A hol meleg, hol pedig hideg fuvallatban, kint ülsz a teraszon fél szemmel a paplan alatt. Egy falat kenyérre kanyarintott hűvös sós vaj, mely olyan, mint maga a tenger. Már csak egy valami teheti még tökéletesebbé a reggelt. A frissen vágott illatos bazsalikommal ízesített, olivás paradicsomsaláta. A fűszer is ilyen, ott van a tenger, a hajnal, a reggeli szél és az az egy, ami nélkül a többi nem is létezhet.

Fűszer táblázat

 

Babér

Albertlevél, szagos levél, bürbérfa: aromája nélkülözhetetlen sok ételünkből: gulyás, burgonya, káposztafélék, savanyú étel, vadas vagy sonkapác, tartósított savanyúság szinte elképzelhetetlen nélküle. Zöldbab -, burgonya-, lencsefőzelékhez kifejezetten ajánlatos.
Különösen ott elengedhetetlen, ahol enyhén savanykás ízű szósz, mártás, vagy öntet kerül az étel mellé (vadas, citromos nyúl, szarvas, őz). Figyeljünk oda, hogy tálaláskor ne kerüljenek a tányérba. Főzéskor 15 percnél tovább ne hagyjuk forrni, savanyúsághoz üvegenként elég pár levél.

 Kacsa, liba, pulyka titok

Bazsalikom

Királyfű, németbors: erős jellegzetes szegfűszegre emlékeztető, édeskés íze van. Alkalmazási területe az olasz konyhán kívül a magyar ételek terén is jelentős. Nagyon jól illik saláták, paradicsomos ételekhez, babhoz, gombához. Zsályával és rozmaringgal kiváló halízesítő. Fokhagymával kombinálva a klasszikus pesto szósz alapja. Házilag készíthetünk kivonatot, ha fiatal érett leveleit apróra vágva, olajjal átpasszírozva üvegbe tesszük. Főtt ételekhez a főzés utolsó pillanatában adjuk hozzá. Ha néhány levelet vízbe áztatunk és megisszuk a vizet, hamar felfrissülünk. Ugyanez friss citromlével (lime) és mentával ízesítve nehezebb étkezések után jót tesz az emésztésnek. Diétás időszakban fogyasztó hatása van. 

 

Szendvics recept

Borsikafű

Bécsi rozmaring, csombor: borsos aromája miatt diétás konyhában a bors helyettesítője. Mindig a végén tegyük az ételbe, mert ha túl sokáig hagyjuk főni keserű lesz az étel. Csökkenti a bab felfújó hatását, ezért a babból készült ételek jellegzetes fűszere, de káposzta, krumpli, gombaételekhez is kiváló. Hurkát, savanyút, pecsenyéket, tojás (majonéz)  ételeket ízesíthetünk vele. Bazsalikom, majoranna, koriander, mustármag. 

Borsmenta

Angol menta: egyedi, hűsítően erős aromája miatt kevesen használják, pedig kiváló üdítőkhöz, gyümölcssalátákhoz és levesekhez, gyógyteának. Fagylalt kelyhek, koktélok díszítésére is előszeretettel használják. Majorannával kakukkfűvel nagyon ízletes pulyka ételekhez és töltelékihez.

Mentás meggypüré

 

Édeskömény

Lehetett volna lentebb a kömény mellett, de legyünk precízek és haladjunk abc sorrendben. Azon szerencsések közé tartozom, akiknek terem ilyen a kertjében. A puszta véletlennek köszönhető, és először kapornak néztük, majd egy határozott rántás után a gyökér elárulta, hogy az édesköménnyel van dolgunk. Ezzel már el is árultam, hogy a növény minden része fogyasztható. Bár a boltokban csak a gyökerét látni, magát a növényt nem. Nagyon érdekes mert amikor végig simítjuk a leveleit nagyon lassan jön elő az a keserű édes kömény illat.  Ha nem kapunk sehol zöldet, de a recept igényli, akkor megpróbálkozhatunk ánizzsal helyettesíteni.
Levesekhez, halakhoz ajánlott, de bármely köményes ételbe tehetjük friss ízként.
Gyógyászati oldalról, jó étvágyjavító, szélhajtó és tejszaporító hatású. 
 

édeskömény


Kakukkfű

Balzsamfű, démutka, vadzsombor: a leveleket szárítva vagy olajban, vagy ecetben szokás elrakni. Jól kombinálható petrezselyemmel, majorannával, rozmaringgal, szerecsendióval, zsályával és babérral. Adjuk sűrű hús és egyéb levesekhez, pácokhoz, töltelékekhez, mártásokhoz. Lassú tűzön vörös borban főtt ételek alapfűszere. Emésztésserkentő, jó zsírlebontó hatású.

Laska gombával töltött csirkecomb, zellermártással recept

Kapor

Uborkafű: finom apróra vágott leveleit mártások, szószok főzelékek, tészták ízesítésére használjuk. Levesek, kagylók, rákok, gomba, tyúk- és marha húsok fűszere. Sajtból készült ételek, körözöttek, lepények, saláták ízesítője. Aromája gyorsan elvész ezért ne főzzük, hanem a tálalás előtt adjuk az ételhez. Uborka savanyításhoz nélkülözhetetlen.
Ha nyers kaprot akarunk lefagyasztani a következőket javaslom. Vágjuk apóra, tegyük bele a jégkocka tartóba és engedjünk rá vizet. A jég meggátolja, hogy mindennek a fagyasztóban kapor íze, illata legyen. Ha olyan ételt készítünk, amihez kapor kell, csak letörünk pár kockát.
Kísérletképpen süssünk egy tükörtojást és tálaláskor szórjuk meg kaporral. A kettő együtt érdekes édes ízt ad, amit bármikor bevethetünk. Kcal=60, SzH=10

Kapros tejfölös hús recept Töltött tök Schef módra recept

Kerti zsálya

Orvosi zsálya, kakastaréjfű:  „Hogy öregedne, kinek kertjében zsálya terem?” szól a régi mondás. Hírnevét neve is tükrözi -salvia, amely a salvere, meggyógyít igéből ered. Erős íze mellett elősegíti zsíros ételek könnyebb emésztését, ezért főzzük együtt kacsával, sertés húsokkal. valamint hurkába is szívesen teszik. Vöröshagymával kiváló töltött csirkéhez.
Teának elkészítve enyhíti a torokfájást.

 zsálya
Saját kertemben...

Töltött paprika Schef módra recept

Lestyán

Levescsík, maggifű: a Maggi fűszer jellegzetes alkotórésze. Külsőre és ízére hasonlít a zellerhez, kevés sárgarépa és petrezselyem utóízzel. Ha húslevest vagy alaplevet készítünk, mindenféleképpen adjuk az ételhez. Krumplilevesek, gulyások, saláták, mártások, diétás ételek fűszere.

Zöldfűszeres borjúragu leves recept
  

lestyán
A kertemben már 2 méter magasra is felkapaszkodik.
 

Majoránna

Pecsenyevirág: „Oros ganos” görögül a hegy öröme. Pástétomok, halak, vadak, csirkék, sűrű levesek, májas ételek. Jól ellensúlyozza a birka, vadkacsa kellemetlen faggyús mellékízét. Kiemeli a paradicsom, a burgonya, a tökfélék és a bors ízét. Nagyszerű páros fokhagymával vagy chilivel. Faszenes sütéskor csokorban a parázsra téve kellemes majoránnás ízt kapnak a nyárson sütött ételek. 

Rozmaring

Antósfű, illatos rozmaring: illata a fenyőhöz hasonlítható, ezért vadakhoz, bárányhoz, gombához, szárnyas ételekhez jól illik. Kiemeli a kakukkfű és a fokhagyma aromáit, ezért különösen jó bográcsban készült pörköltekhez. A trió olajban elkeverve, tökéletes pácfűszere faszénen sütött húsoknak.

 

Rozmaringos tarja gyöngyhagymás paprikamártással recept

Tárkony

Esztragón, tárkonyüröm: salátákhoz, mártásokhoz, ízesítőszerekhez (mustár), savanyúságokhoz használjuk. Jól kiegészül citrommal és a zöldbabbal. Tejalapú mártásokhoz, tejfeles ételekhez, tartármártásokhoz ajánlott ízesítő.

Citromos pisztráng recept

Zeller

Celler: átlagos C-vitamint, kalciumot és foszfort tartalmaz. Gumóját levesek és saláták ízesítésére használjuk. Mielőtt hideg vízbe tesszük citrommal dörzsöljük be, hogy ne színeződjön el, ez saláta készítésekor hasznos művelet.. Levele mélyzöld, jellegzetes illatú, önmagában is kellemes ízű fűszernövény. Kiváló idegerősítő és nemi hormonképző hatása van.

Zöldfűszeres borjúragu leves 

Zöldpetrezselyem

Karotint, C- és E-vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, fogyasztása a téli hónapokban rendkívül ajánlatos. A petrezselyem zöld a petrezselyem (fehérrépa). Egyben sütött szárnyasoknál a hasüregbe tett csokor, elveszi a bélszagot.

Termések, virágok

Áfonya

Havasi meggy, kukajsza, molabogyó: közkedvelt lekvár, szörp, bor vagy likőr formájában is. Vadhús ételek ízesítő anyaga, de köretnek is megfelel. Gazdag A, D, C vitaminforrás, ezért levesei nagyon egészségesek. Hasmenés és fogínygyulladás régi gyógyszere.  

Boróka

Borókabogyó, apró fenyő, borsikafenyő, gúzsfenyő.
Vadhús ételekhez, és ezek mártásaihoz, pácoláshoz, füstöléshez, grillezéshez a faszénbe dobva kitűnő aromát ad a húsnak. Szatmári vidéken a töltött káposztához és a töltikéhez is tesznek néhány szemet. Pálinkája a méltán ismert Borovicska és Gin. Jó gyomorerősítő és láz esetén izzasztó hatású.

Borókás bohókás recept

Bors

Piper: számtalan felhasználási területe van. Legyünk vele mértéktartóak és igényesek ezért színe miatt világos ételekbe, mártásokba használjuk fehér testvérét.
A fekete bors, az éretlen szárított termés, ez a legerősebb változat. A fehér bors érett, hántolt termés, és kevésbé csípős. 

Capri

Kaporna: fonnyasztott bimbója a capri bogyó. Kellemesen kesernyés csípős fűszer. Pástétomokhoz, húskocsonyákhoz, körözöttek, hideg előételek ízesítésére alkalmas. Étvágygerjesztő és immunrendszer erősítő.

Csirkemájjal töltött combok, paradicsomos hagymás rizzsel

Koriander

Cigánypetrezselyem, zergefű, poloskakapor: illóolajat, zsíros olajat, cukrot, fehérjét és C-vitamint tartalmaz. Egészben savanyított gombákhoz, káposztához, frissen őrölve sültekhez ajánlható. Merészebbek almás pitébe is tehetik. Lehűtött főzetét is használhatjuk hideg salátákhoz, például párolt garnélarákot, hideg tartármártáshoz adjuk, majd igény szerint adunk hozzá pár evőkanálnyit az eszenciánkból. 5-6 órán át a hűtőben tökéletesen összeérik. Kitűnő előétel. Mint minden fűszermagnál külön figyelmet szánjunk annak, nehogy étkezés közben ráharapjunk, ezért tálaláskor vagy főzéskor (fűszertasakban) gondoskodjunk e hiba elkerüléséről. Egy maréknyit mozsárban, vagy papírkendőben összetörök, majd egy üveg vörös borhoz adom. Kb. 1-2 óra múlva bográcsos ételhez öntöm, és csak ezzel – víz nélkül –főzőm készre az ételt.
Fehér bors, babér, boróka, szerecsendió és mustármag kombinációival is elképzelhető.


Kömény

Hasznos kömény: a fűszerek hamupipőkéje, magas illóolaj tartalma miatt erős fűszer hatása van. Levesekhez, párolt húsokhoz, sajtokhoz, sült szárnyasokhoz, burgonyából, káposztából, hagymával készült ételekhez, teasüteményekhez ajánljuk. Megosztott a nézet, miszerint az őrölt vagy az egész formája az igazi. Nem kívánom tovább gyökereztetni a vitát, ezért próbáld ki így is meg úgy is. Adagolása rutint igényel, mert fanyar íze miatt, kevés fűszert egészít ki, túladagolása pedig fojtóssá teheti az ételt.


Szegfűszeg

Szegecske, fűszerfű: a piros bimbókat pálmalevélbe tekerve szárítják, így kapják jellegzetes barna színüket. Pikáns mártások, paradicsomos, boros, páclevek és savanyúságok ízesítésére szolgál. Jellegzetes íze miatt tökéletes társasága a téli sétáknak, egy finom forralt bor személyében. Illatosítónak, a tűpárnának álcázott narancs dekor-agyrém is igen népszerű.
De ennél is jobb, ha almából, narancsból, körtéből készült tejszínes krémleveshez adjuk. Lehűtve tejszínhabbal gyors és laktató esti étek. Banánturmix tökéletes ízesítője.


Gyömbér

Ginger, turmeric: egy ideje méltatlanul mellőzött fűszer; pecsenyék, zsíros ételek, bab-, lencse-, káposztafőzelék, húslevesek ízesítője. Már egyre több üzletben kapható természetes formájában. Frissen reszelve, csípős íze van, ezért első használatakor csak folyamatosan adagoljuk. Süteményekbe mézzel együtt érdekes íz kombinációt ad. A kínai konyha egyik alapfűszere. Használata jót tesz a prosztatának és a potenciának.
Bármilyen intenzitású édes ételt feldob.

Mézes gyömbéres sóska masnik recept

Kedvenc fűszeres receptjeim:

Fokhagymás zöldborsós felvágottam recept
Citromos zelleres szűzpecsenye rizses táskával recept
Rozmaringos tarja recept
Borókás bohokás recept
Citromos pisztráng recept
Pagoda karfiol svéd módra recept
Zöldfűszeres borjúragu leves recept
Betyár batyu recept
Borász lepénye recept
Lovagi tyúk lakoma csipke ízzel és csicsókával recept
Házi tortilla, házi salsa szósz recept
Laar Masala recept

Ingyenes játékok