Francia briós - Brioche

Franci briós recept

Mi az? Belül fehér, finom omlós és édes. Kívül barna, és ropogósra sült mák van rajta. A válasz annyira egyszerű, mint elkészíteni. Nincs is annál fantasztikusabb érzés, mint amikor az ember a reggelinél a saját briósát eheti. Kenjük meg vékonyan vajjal és a kedvenc lekvárunkkal adjunk az élvezetnek.

Hozzávalók:
(az eredeti francia recept alapján)

250 gramm finomliszt
76 gramm margarin
2 szobahőmérsékletű tojás
12 gramm élesztő
4 evőkanál porcukor
80 ml meleg tej
1 kávéskanál só
1 tojássárgája
Mák

1., Egy edénybe keverjük össze a liszttel az elmorzsolt élesztőt, a porcukrot és a sót, majd csináljunk egy mélyedést a keverék közepébe.
2., Adjuk hozzá a meleg tejet, az olvasztott margarint és a két felvert tojást. Dolgozzuk jól össze.
3., Fedjük le és meleg helyen kelesszük 2 óráig.
4., Tegyük lisztezett deszkára és kb. 5-10 percig gyúrjuk jól át. Ez a mozzanat fontos, hogy sütéskor jól meg tudjon dagadni a briós. Gyúrás közben csak annyira lisztezzük, hogy segítse a műveletet. Ne használjunk többet, itt még ragadhat a kezünkhöz. Fedjük le egy órára.

5., Lisztezett felületen szaggassuk 4 egyenlő bucira. Tegyük sütőformába és mindegyiket vágjunk be kereszt alakban a közepén. 10 percre tegyük a kályhára vagy radiátorra, ezalatt melegítsük elő a sütőt 150 fokra.

6., Kenjük be alaposan tojássárgájával és szórjuk meg mákkal.

        

7., Tegyük a sütőbe és süssük 15 percig. Utána csökkentsük a hőfokot 130 fokra és süssük 30-40 percig.
Mielőtt befejeznénk a sütést, végezzünk tapadás próbát egy fapálcikával. Ha nem ragad a fához a tészta, akkor készen is vagyunk. Hagyjuk kihűlni a formában.

Fontos, hogy az idő sütőnként változhat, ezért előfordulhat, hogy tovább kell sütni, mint ahogy én javasoltam. Amint kivettük a formából, hajoljunk hozzá közel és szippantsunk nagyot a friss briós illatából.